BREZPLAČNA DOSTAVA NAD 55€
5 min

kako delujejo porjavitveni izdelki?

ALIN ANAIJA
dipl. Ekonomistka, Kozmetičarka
Ustanoviteljica Renew

O KOŽI

KAKO DELUJE SPRAY TAN IN NAŠE BARVE, TER PORJAVITVENI IZDELKI?

Preden lahko razumete, kako deluje DHA, moramo najprej pregledati strukturo kože. Tukaj opisujemo strukturo kože, da boste lahko razumeli, kako vpliva na vašo porjavelost.

ZGRADBA KOŽE

Koža je sestavljena iz 3 plasti

Povrhnjica tvori najbolj zunanji zaščitni ovoj telesa.

Dermis leži pod povrhnjico in vsebuje ves glavni material, ki podpira, vse druge strukture.

Subkutis (podkožje) leži pod dermisom in je sestavljen iz maščobnega tkiva, ki blaži notranje organe pred udarci ter deluje kot izolator in vir energije, kadar je to potrebno.


Porjavitev se dogaja v povrhnjic

Povrhnjica

Povrhnjica je zgornja plast kože; najbolj površinski sloj. Povrhnjica je sestavljena iz večplastnih lusk. Organizirana rotacijska proizvodna linija pretvori žive celice na dnu povrhnjice v mrtve, strjene, stisnjene plasti beljakovin (keratina) na zunanji površini, pri čemer traja približno 200 dni, da celica dozori v povrhnjici. Življenjska doba zrele celice je med 7-20 dnevi in čas zamenjave za stratum corneum (zgornjo plast) med 32-36 dnevi.

Vsak dan se na milijone odmrlih kožnih celic odlušči ali obrabi s površine kože. Zato bo porjavelost zaradi samoporjavitvenih losjonov postopoma zbledela; ko se odmrle celice obrabljajo, se obrablja tudi vaša porjavelost.

Zaradi tega večina teh izdelkov predlaga, da izdelek za porjavitev ponovno nanesete približno vsake tri dni, da ohranite svojo

ZGRADBA EPIDERMISA

Povrhnjica je sestavljena iz 5 plasti

1. ROŽENA PLAST

Znan tudi kot površinski/poroženeli sloj. Najbolj zunanja plast je sestavljena iz sploščenih odmrlih kožnih celic. Prav na to plast delujejo samoporjavitveni izdelki.

2. STRATUM LUCIDUM

Znan tudi kot prosojni sloj. Leži neposredno pod roženico, vendar ni prisoten ves čas. Ponavadi je prosojen sloj, ki ga najdemo na območjih, ki zahtevajo večjo debelino ali trpijo zaradi večjega trenja.

3. STRATUM GRANULOSUM

Znana tudi kot zrnata plast. Leži pod Lucidumom. Kožne celice v tem sloju razpadejo in keratin se impregnira v celice. Obstaja proces, znan kot keratinizacija, pri katerem začnejo celice izgubljati svojo strukturo in sčasoma umrejo.

4. STRATUM SPINOSUM

Znan tudi kot plast bodičastih celic. Leži pod Granulosumom in je živa plast povrhnjice, ki jo sestavljajo celice z jedri iz stratuma germinativum. Ta plast se hitro deli, ker keratin potisne vanje, zaradi česar so njihove celice trdne in vodoodporne.

5. STRATUM GERMINATIVUM

Znan tudi kot bazalni sloj. To je živa plast, ki se dovaja s krvjo iz dermisa.

SPRAY TAN & DHA

KAKO DELUJE?

Porjavitev v razpršilu vključuje nanašanje aktivne sestavine, DHA ali dihidroksiacetona, na vašo kožo z uporabo specializiranega stroja za porjavitev v razpršilu z nizkim pritiskom.

DHA je sredstvo za porjavitev brez sonca in je najbolj priljubljen način za doseganje naravnega videza porjavelosti brez izpostavljanja škodljivim sončnim UV žarkom, odobrila pa ga je FDA za porjavitev brez sonca. DHA je preprost ogljikov hidrat, ki se pogosto pridobiva iz rastlinskih virov, kot je sladkorni trs, znan tudi kot fruktoza, ki se nato vzame skozi niz neizsledljivih sintetičnih predelav. Povzroča nestrupeno kemično reakcijo s skupinami aminokislin, ki so del proteina keratina, prisotnega v najbolj zunanjih plasteh kože.

Različne aminokisline različno reagirajo na DHA in proizvajajo različne tone obarvanosti od rumene do rjave. Nastali pigmenti se imenujejo melanoidi. Ti so po barvi podobni melaninu, naravni rjavi snovi, ki se po izpostavitvi UV-žarkom nahaja v globljih plasteh kože, kar vodi do zakasnjenega razvoja naravne porjavelosti.

Globina porjavelosti bo odvisna od % jakosti DHA, ki jo vsebuje izdelek. Celotna globina in intenzivnost dosežene porjavelosti bosta odvisni tudi od uporabnikove naravne vsebnosti melanina in debeline rožene plasti kože. Kjer je rožena plast debelejša, na primer komolci, kolena, je reakcija in porjavelost intenzivnejša, kjer je plast tanka, na primer na obrazu, je porjavelost manj intenzivna. Da bi dosegli enakomeren rezultat, morate pred nanosom DHA s kože odstraniti ohlapne luske.

Umetna porjavelost se takoj pojavi na površini kože in bo temnela v 24 urah, odvisno od formulacije. Ko pride do učinka potemnitve, porjavelost postane vodoodporna in se ne spere z milom ali vodo. Postopoma bo zbledel v 5 do 10 dneh, v povezavi z običajnim postopkom luščenja kože. Piling, dolgotrajno potopitev v vodo ali močno potenje lahko posvetlijo porjavelost, saj vse to prispeva k hitremu luščenju odmrlih kožnih celic.

Drug pomemben dejavnik pri doseganju umetne porjavelosti sta pH-vrednost kože in formulacija. Alkalen pH povzroči, da je porjavelost videti oranžna, medtem ko rahlo kisel pH zmanjša to barvno težavo. Presežek vode v kateri koli formulaciji lahko ovira reakcijo porjavitve; obstaja optimalna vsebnost vode za vsako formulacijo in kožo, ki je potrebna za doseganje najboljših rezultatov. Uravnotežena formulacija razume pomen ohranjanja vlage v koži, pravilnega ravnovesja pH in reakcije vonja beljakovin in DHA. Za vsak izdelek Mine je znanstveno dokazano, da deluje z vsemi zgoraj omenjenimi dejavniki in tako doseže globlji, dolgotrajnejši rezultat brez vonja.

Za čas razvijanja in pranja glejte vsak izdelek Mine. Nekateri pričakujejo, da bo sprej za porjavitev zagotovil UV zaščito. Vendar pa za razliko od pigmentov melanina polimeri, pridobljeni iz DHA, ne absorbirajo znatne količine UV svetlobe in zato ne morejo zaščititi pred sevanjem UVB.

ZGODOVINA SAMOPORJAVITVE

Kjer se je vse začelo

Moda in sončenje imata dolgo bogato zgodovino in dediščino. Coco Chanel je bila modna inovatorka z ikonično Chanelovo obleko in malo črno obleko, hkrati pa je rodila nov trend v obliki porjavitve. Leta 1923, ko se je Coco vrnila iz Pariza s križarjenja v Cannesu z močno porjavelo barvo, je postala nov simbol, ki je označeval zdravje, bogastvo in dekadenten subverzivni stil.

Čas je tekel in v petdesetih so se pojavili prvi bikiniji, porjavelost po celem telesu pa je postala še bolj priljubljena. Ženske po vsem svetu so se ” pekle ” na soncu, da bi dobile bronast videz.

otroški bolnišnici odkrili porjavitvene lastnosti DHA . DHA je bila prvič uporabljena kot učinkovina med raziskavami o zdravljenju sladkornih bolnikov, med katerimi so nekateri bolje prenašali DHA kot glukozo. DHA so dajali tudi peroralno kot zdravljenje bolezni shranjevanja glikogena v otroštvu. Ko so zdravniki opazili, da ko otroci mešanico DHA polijejo po koži, se pojavijo rjave lise. Ena od zdravnic je eksperimentirala z drgnjenjem mešanice po svoji koži in odkrila ” porjavelost ” umetne porjavelosti.

Šestdeseta leta prejšnjega stoletja so prinesla uvedbo prvega ‘ Fake Tan ‘ . Uporabljen s soncem ali brez njega, ko je bil predstavljen na trgu, je ” oranžni ” učinek, ki so ga povzročili prvi izdelki, pustil negativen učinek na trgu. Od takrat so bile raziskane fizikalno-kemijske lastnosti DHA , mehanika porjavitve in toleranca kože, kar je privedlo do izboljšane metode nanašanja, bolj naravne porjavelosti, zaradi česar je pomarančno telo na splošno stvar preteklosti. Današnja proizvodnja DHA še vedno temelji na fermentaciji, tako kot v poznih 19. stoletjih .

DHA V NEDAVNIH MEDIJIH

Reševanje pomislekov v zvezi s solarijem

V nedavnih medijskih novicah so mediji zastavili več vprašanj v zvezi s splošnimi pomisleki glede varnosti pri sončenju s pršenjem in uporabi DHA.

Najnovejšo in najbolj informativno znanstveno študijo, ki je na voljo industriji strojenja, o solariju s pršenjem je izvedla Varnostna komisija Evropske komisije o varstvu potrošnikov (EC SCCS) . To je zaključilo, da je Spray Tan res varen – čeprav ga ne bi smeli močno vdihavati ali zaužiti.

FDA je tudi določila priporočila, ne mandatov, ki jih MineTan v celoti podpira in odobrava.

Pri razprševanju raztopin za porjavitev DHA, bodisi z ročnim sistemom ali prek avtomatskih razpršilnih kabin, so predlagani naslednji previdnostni ukrepi:

• Uporaba zaščitnega spodnjega perila

• Uporaba nosnih filtrov

• Uporaba zaščitnih ščitnikov za oči

• Uporaba balzama za ustnice

Preberite še
Omogočamo plačilo s karticami
sl_SI